Barista mestaruudessa kisataan tekniikan, makujen ja esiintymisen yhdistämisestä. Aika kikkailuksi alkaa mennä. MM-kisoissa on nähty vesipiipullahöyrytettyjä tuoksuja lisättynä tuomaan makunautintoon lisäpotkua. On pipeteillä lisätty tippa tuota ja tippa tätä, yksi kokonaisuus juodaan kolmesta lasista tietyssä järjestyksessä ja ne yhdessä ovat sitten haluttu loppumaku. Täältä voi käydä hakemassa lisää tietoa asiaan liittyen.
Muina lajeina on Cup Tasting, jossa testataan maistajan makuherkkyyttä vaikealla radalla, jossa tarkkuus ensimmäisenä ja toisena nopeus ratkaisevat. Kolmen kahvin sarjasta yritetään erottaa ns. "odd cup", joka on hiukan erimakuinen kuin kaksi muuta. Näitä sarjoja on 8 ja aikaa käytössä 8 minuuttia maksimissaan. Kahvinmaistaminen on äärimmäisen vaativaa ja tarkkaa työtä. Kouluttautuminen huipuksi vie vuosia ja työ vaatii täyttä omistautumista elintapoja myöden. Marja Touri on Suomessa ihan omaa luokkaansa tässä.
Kuva sivulta: http://coffeesnobs.com.au/attachments/SCAE2009-Latte-Art-Finals-Belgium2.JPG
Latte Art on yksi hauskimmista seurata. Tietyn ajan kuluessa kilpailijan on tehtävä kolme erilaista juomaparia, joiden pinnalla on ennalta ilmoitettu kuvio, joka syntyy maitovaahton kaatamisesta espresson pintaan ja yksi fantasia, johon saa käyttää apuvälineitä ja esim. suklaakastiketta.
Coffee in Good Spirits on taas kahvin ja alkoholin yhdistämiskilpailu. Simppelisti sanottuna kahvidrinksuja, joista yksi on irish Coffee. Minusta on tosin aika hullua, että moni kilpailija ei tiedä mitään alkoholeista eikä osaa baarimestarikilpailuissa käytetyistä tekniikoista (saati edes vähäisistä oikeista valmistustavoista) juuri mitään. Irish Coffeetakin on valmistettu ihan mistä tahansa viskistä, eikä irkkuviskistä...
Pakko mainita eteläisen naapurimaamme eräs nainen, Marta Piigli, joka on kilpaillut kolmessa näistä lajista saavuttaen mm Coffee in Good Spiritin maailman Mestaruuden.
Tässä kuvassa on kahvintaimia kasvamassa Nicaraguassa Cafe Don Pacon tilalla, jossa vierailin tammikuussa 2008.
Tältä näyttää juuri poimittu kahvinmarja halkaistuna.
Jestas Petra!! Mä totesin just, että "tavallista kaffia" ei oo olemassakaan siis.. :) Mahtava raportti: kiitos!!!
VastaaPoista