keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Neulepeitto ja päiväkahvit

Aloitin jo syksyllä kutomaan tulevalle vauvalle neuletilkkuvilttiä. tein 10x10 cm ruutuja luonnonvalkoinen-harmaa-ruskea yhdistelmästä. Valkoinen kudottu ainaoikein, ruskea sileää neulosta ja harmaaseen palmikoita.

 
Tässä tuli pari ropleemaa kun en heti tajunnut äipän kanssa asiasta keskustella. Olisi kannattanut kutoa ruutuja suoraan pitkille puikoille, niin olisi välttänyt käsin liiteyt saumat. Toisaalta, kun sellaiset on jokapuolella, on yhteneväisemmän näköinen. Tilkkuja saisi olla enemmän, että olisi hyvän kokoinen, nyt vähän liian pieni esim. vaunuihin. Yksi kerros lisää vain tarvittaisiin. Meinasi vain iskeä kyllästyminen tuohon työhön, kun se ei ole ihan mieluinen.
Koitin tänään ihanalla pakkasauringolla lähteä koirien kanssa metsään kävelemään, mutta kun ei pysty niin ei pysty. Alkaa heti tuntua kivistys ja ahistus vatsassa. Hengailin kameran kanssa ulkona ja koirat saivat juoksennella siinä ympärillä. Tai kaksi seisoi ja odotti kylmästä sisällemenoa ja yksi juoksenteli :)

Sisällä tein välipalaa ja tein iltapäiväkahvit. Tänään nautin Pauligin Colombiaa. Jos valmistaa mitään vähänkään laadukkaampaa kahvia, ei kannata käyttää perus suodatinkeitintä ja jättää aromeja paperiin. Jos pitää isolleporukalle tehdä kahvia, niin silloin kaivetaan peruskeitin kaapista, mutta muuten meillä aina käytetään frech pressiä, pressopannua. Niitä on paria kokoa, 2 kupin kokoinen (tai yksi muki) ja 4 kupillista vetävä. vedenkeittimellä vesi kuumaksi ja antaa olla tovin niin on huomattavasti paremman makuista kuin paperin läpi suodatettuna. Pääsee kaikki hienot makuaromit ja rasvat (eihän kahvissa sitä paljoa ole, mutta sekin vähä tukee makuja) mukaan juomaan. Pauligin alkuperämaa kahvit ovat olleet aika onnistuneita. Tämä Colombia on niistä suosikkini pehmeytensä vuoksi. Se on keskipaahtoinen, joten siinä ei ole suomalaisen peruskahvin kitkeryyttä (hapokkuutta) ja siinä on paljon tummia makuvivahteita. Ehkä vähän pähkinäinen. Luomuakin on ja UTZ sertifikaatti. Sen verran eettistä pitää olla, että ihan mitä tahansa halppiskahvia ei meille tule. Olen päässyt paikan päällä näkemään, mitä kuraa niihin sekoitetaan ja miten sellaisten tilojen poimijat elävät, niin en missään nimessä halua tukea. Pitänee kirjoitella noista aina välillä lisää. Ihmiset kun alkavat olla aika tietoisia useista eettisistä valinnoista, mutta kahvin kohdalla mennään pahoin pieleen. Ostan paljon pienpaahtimoiden kahveja, jotka ovat monesti ostettu suoraan tiloilta ja tiedetään, miten siellä asiat hoidetaan ja raha jää suoraan tilalle ilman välikäsiä.

Yritin ottaa muka jotain hienoja kahvinkaatokuvaa, mutta juuri vaihdetulle liinallehan kahvit kaadoin kun keskityin katsomaan kameran läpi...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti